Vad ska jag jobba med?

Att välja yrke och vad man ska jobba med kan vara långt ifrån lätt. Frågan känns självklar medan svaret är frånvarande. Det kan krävas att du testar dig fram för att hitta rätt väg i karriären. Här nedan har vi beskrivit olika yrkesområden, vad de innebär och vad som krävs för att jobba i respektive bransch. Se det som en yrkesvägledning.

Det finns en mängd olika yrken att välja mellan – allt från breda, generella tjänster till mer nischade arbetsuppgifter. Vad som passar är så klart individuellt och bör anpassas utifrån perspektiv och preferenser. Vad du har för utbildning spelar ofta in men om du är redo att utbilda dig igen så finns det mängder av möjligheter. Läs mer om karriärtips här på vår blogg.

Olika yrken som Poolia rekryterar inom

Att välja yrke

Innan du väljer yrke kan det vara värt att fundera kring din tidigare karriär, oavsett hur lång eller kort den är. Vad i dina tidigare jobb var roligt och vad passade dig mindre bra? Om du känner att det är svårt att välja kan det vara värt att ta hjälp av en yrkesvägledare. En yrkesvägledare kan också ge dig råd kring olika utbildningar. Ofta finns vägledare att tillgå både privat och via din hemkommun.

Följande sex frågor kan vara bra att ställa sig när man står i valet och kvalet för att välja yrke:

 • Framtidsutsikterna på arbetsmarknaden – Är marknaden mättad på just den expertisen du tittar på eller finns det en stor efterfrågan? Hur ser det ut idag och hur ser det ut om tre år?
 • Arbetsort – Kan du tänka dig att flytta till en annan stad för ett arbete eller vill du jobba där du bor i dagsläget?
 • Lön – Hur viktig är lönen för dig? I vissa fall kan det vara så att du måste gå ner i lön för att kunna hitta ditt drömjobb. Klarar du av ett inkomstbortfall ett par år för att få erfarenhet och ett jobb med arbetsuppgifter som du vill jobba med?
 • Arbetsplats – Trivs du med att sitta på ett kontor, sitta ute och jobba hos kund eller jobba hemifrån?
 • Litet eller stort företag – På ett mindre företag kan utvecklingsmöjligheterna vara begränsade att klättra i karriären då organisationen är platt. Vill du göra karriär inom företaget kanske det är läge att vända sig mot en större arbetsgivare.
 • Anställningsform – Vill du vara anställd, konsult eller egen företagare?

Innan du går till en yrkesvägledare kan du ställa dig själv följande frågor:

 • Vad har du för utbildning idag och hur skulle den kunna hjälpa dig i ditt val?
 • Vilka områden har du jobbat inom tidigare?
 • Var det något speciellt där som du trivdes extra bra med?
 • Finns det något yrke eller områden du absolut inte skulle kunna tänka dig?
 • Vad har du för karriärsmål?

Skriv ner svaret på frågorna och fundera på vad du vill ta vidare. Vad har du för styrkor nu som du kan utveckla? Vad behöver du bli bättre på för att kunna få det yrke du vill ha? Med svar på de frågorna får du en bättre insikt om vad som hittills drivit dig framåt och kan börja söka i ditt framtida yrkesval.

Ibland är det helt enkelt så att man bara är trött på sitt jobb och det är dags att gå vidare. Läs då gärna våra karriärstips.

Poolias nyhetsbrev & jobbtips för dig som söker nya utmaningar

Anmäl dig här

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?