Tips till dig som söker jobb

Att söka jobb och leta sig vidare i karriären tar tid. När du vet vad du vill göra, gäller det att hitta de jobb som motsvarar dina önskemål. Ett bra jobbsökartips är att tänka utanför boxen. Men hur då? Vi har tipsen som ger rätt resultat.

Ta vara på din tid. Fördela din tid på det sätt som ger bäst resultat för just dig. Utmana invanda mönster och dig själv – det ger oväntad effekt. Här listar vi några användbara jobbsökartips:

Platsannonser – print och digitalt

Fortfarande en viktig kanal för att fånga upp lediga jobb. Men även här kan du tänka utanför boxen. Platsannonser finns numera i en mängd olika kanaler, i både tryckt press och digitalt, från rikstäckande tidningar, lokalpress och facktidningar till platsannonser på nätet.

Poolias lediga jobb hittar du här!

CV-databaser ger försprång

Webben är en given del i arbetssökandet. Det finns många olika webbplatser som förmedlar jobb, men när du registrerar dig bör du emellertid tänka efter vilka sajter som är bäst för dig och som matchar dina önskemål. Kanske finns det nischade siter som listar lediga jobb inom just ditt kompetensområde?

Ju fler webbplatser du registrerar ditt CV på desto större chans har du att bli matchad med rätt tjänst. Kom även ihåg att prenumerera på utskick och lediga jobbannonser som matchar det du vill jobba med.

Rekryteringsföretag – experter på att förmedla jobb

Allt fler jobb förmedlas inte direkt från arbetsgivare utan genom bemannings- och rekryteringsföretag. De flesta större aktörer har egna CV-databaser. Även här är det bra att ta reda på vilka aktörer som har den typ av tjänster som du är intresserad av att söka. Fördelen med rekryterings- och bemanningsföretag är att du kan bli aktuell för liknande tjänster även om du inte får det jobb du sökte.

Nyttan med ett personligt nätverk

En stor del av alla jobb som förmedlas idag går genom personliga kontakter. Se över dina personliga kontakter och nätverk och berätta att du söker nya utmaningar. Om ingen vet att du söker jobb, kommer du inte heller att kontaktas när något “dyker upp”. Ett bra sätt att hålla kontakten och bygga upp sitt nätverk är att skapa eller uppdatera en profil på LinkedIn. Där kan du begära rekommendationer från dina kontakter, lägga upp certifikat och redogöra för de kurser du har tagit.

Ta direktkontakt med intressanta företag

Ta kontakt med de företag som du har identifierat som intressanta arbetsgivare. Kontakta gärna rekryteringsansvarig på företaget och berätta att du är intresserad av att arbeta hos just dem och att du vill skicka in ditt CV. Många företag har också en egen CV-databas där du kan registrera dig som sökande.

Referenser – för goda vitsord

Många tänker inte på tidigare arbetsgivare som en väg vidare i yrkeslivet. Kanske har den erfarenhet du skaffat dig sedan du var anställd öppnat upp för nya möjligheter på företaget? I egenskap av att du känner till bolaget och arbetsrutinerna kan det vara ett tilltalande alternativ att anställa dig, eftersom det skulle vara lättare än att utbilda en helt ny person. Troligtvis finns det fortfarande personal på företaget som kommer ihåg dig och dina arbetsprestationer.

När det gäller referenser ska du tänka kvalitet före kvantitet. Det måste vara människor som du känner dig bekväm med och som känner sig bekväma med att ställa upp för dig. Dessa ska ju trots allt sälja in dig, när väl samtalet från den nya arbetsgivaren kommer.

Gå gärna igenom sidan om att byta jobb och svara på de frågor som finns där. Om du, efter du har gjort det, fortfarande funderar på att byta jobb är det en fördel att sova på saken innan du säger upp dig från ditt nuvarande jobb.

Det är bra att skaffa sig rekommendationer på LinkedIn. Rekommendationer är korta referenser skrivna av kollegor, kunder eller andra som arbetat nära dig. De fungerar som en garanti för din trovärdighet. Självklart ska du även själv ge rekommendationer. Det visar att du är generös men är också bra för din LinkedIn-profil eftersom den exponeras hos den som fått rekommendationen.

Mässor och event är möjligheternas marknad

Det finns olika typer av mässor som kan vara intressanta för dig som vill vidare i yrkeslivet. På branschmässor har du möjlighet att träffa fler företag som jobbar inom den bransch du är intresserad av. På söka-jobb-mässor har du möjlighet att träffa företag som söker ny personal och här gäller det att rikta in sig på de som erbjuder den typ av jobb du är intresserad av.

Sök lediga jobb hos Poolia här.

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?