Byta jobb – när är det dags att gå vidare?

När är det dags att byta till ett nytt jobb? Det är viktigt att känna att man växer och utvecklas. Vi människor fungerar nämligen som så. Antingen känner vi att vi gror och växer eller så känner vi att vi “vissnar”. Det står sällan still i alla fall.

Tips för att se om man behöver byta jobb:

1. Se tecken tidigt! Om du under den senaste tiden haft låg energi och upplevt likgiltighet i största allmänhet mot jobbet kan vara tydliga tecken på att det är dags att byta jobb. Var observant och hör med dina nära vänner eller familj hur dom har upplevt att du varit den senaste tiden. Jobbet har stor påverkan på hur vi mår.

2. Lek med tanken: Om du funderar på att byta jobb, fundera först vilka arbetsuppgifter du skulle vilja utföra för att senare se till eventuella arbetsplatser. Därefter, skriv ner för- och nackdelarna med det jobbet som du har i åtanke. Nackdelarna kan vara att du kanske måste börja om med provanställning men samtidigt kan fördelarna blir att du börjar på ett helt nytt jobb, nya kollegor och du känner att du utvecklas åt rätt håll.

3. Var tydlig mot din chef: Berätta hur du känner och lyssna vad din närmaste chef har att säga om det. Troligtvis har han/hon redan sett tecken på hur du mår och vill hjälpa dig ur situationen. Det kan även vara så att chefen föreslår en omplacering inom företaget eller kanske rent utav vet något externt jobb som skulle kunna passa dig!

4. Avsluta snyggt: Har du bestämt dig och dessutom fått ett nytt jobb är det jätteviktigt att du avslutar den gamla tjänsten på ett bra sätt. Den kommer att vara din referens om du ska byta jobb i framtiden. Det kan även vara så att dina kollegor rekommenderar dig till någon tjänst i framtiden.

Vad vill du göra härnäst?

Om du har ett drömjobb är det viktigt att se till att varje gång du byter jobb byter till något som är ett steg närmare just ditt drömjobb. Om du söker jobb som inte tar dig ett steg närmare, så kommer du bara ett eller flera steg längre ifrån din egen dröm. Och vi presterar som allra bäst när vi får arbeta med något vi brinner för.

Vad vore ett logiskt nästa steg för dig i din karriär?

Om nästa jobb finns inom samma företag och kanske inom samma avdelning är det bra att tidigt ställa in siktet. Fila på din jobbansökan lite extra inför dessa jobb. Det finns förmodligen fler kollegor som är sugna på att efterträda chefen. Därför gäller det att ligga i framkant tills du blir det självklara valet för alla på avdelningen.

Om du trivs med en speciell typ av arbetsuppgifter eller har en naturlig fallenhet för något kan det vara en god idé att söka sig till en tjänst som låter dig fortsätta med detta eller vidareutveckla det du helst vill arbeta med.

Byta jobb - när är det dags att gå vidare?

Trivs du bra med din nuvarande tjänst eller vill du kanske byta område helt och hållet?

Vi människor förändras med tiden. Därför kan det arbete som kändes så bra och stimulerande för bara något år sedan, plötsligt kännas tomt och utan syfte. Det har sällan att göra med arbetet i sig, utan med personen som utför det. Vi förändras och vill prova på nya saker helt enkelt. Att söka jobb i en annan bransch eller i en annan stad kan vara precis vad du behöver. Försök identifiera vad som krävs för att du ska nå dit du vill i livet.

Kanske krävs det en utbildning eller ett intyg på att du har de kompetenser och kunskaper som kan behövas för ditt nästa jobb?

Man kan lära sig mycket på plats men vissa yrken behöver vi utbildning för. Ingen vill ju låta sig opereras av en kirurg som lärde sig på jobbet, eller flyga med en pilot som “jobbat sig upp” från bagagehanteringen. Kolla så att alla dina utbildningar framgår på din jobbansökan.

Finns det kanske en referens som kan intyga att du har de kunskaper du faktiskt har? Referenser är jätteviktiga och därför är det bra om du redan innan du slutar. Stäm av med chefer och kollegor om vem som kan tänka sig ställa upp som referens.

Vad har du för ambitioner?

Vad vill du uppnå i ditt arbete? Gäller det att hålla en bra kvalitet i ditt yrkesutförande eller vill du vara en drivande kraft i utvecklingen hos din nästa arbetsgivare?

Den som överväger att anställa dig kommer att ta din potential i beaktning, så fundera över vad du kan tillföra både med de kunskaper du redan har, men också hur du vill utvecklas framåt.

Se här vad vi har för lediga jobb just nu!

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?