Tips för en lyckad anställningsintervju

Syftet med en anställningsintervju är att få lära känna dig och att du får en chans att förklara mer om dina erfarenheter och varför du passar för just den här tjänsten. Du får också berätta mer om dig själv som person, svara på några intervjufrågor om dina meriter och samtidigt tillfälle att själv ställa frågor.

På en anställningsintervju är det viktigt att lyssna ordentligt på rekryterarens frågor och tänka till innan du svarar. Förbered dig gärna genom att tänka ut svaren på några frågor som troligtvis kommer att ställas, samt hur du ska presentera din professionella profil.

Tips inför anställningsintervjun

 • Var påläst och förberedd. Ju mer du tagit reda på om jobbet i förväg, desto bättre intryck gör du. Fråga även om det är några dokument du ska ta med dig, t.ex. betyg eller intyg, och ta kopior på dem för att kunna överlämna dem på anställningsintervjun.
 • Var engagerad: Ställ frågor, då verkar du mer intresserad och får dessutom lära dig mer om tjänsten. Försök även svara så uppriktigt som möjligt på rekryterarens frågor. Det vinner både du och din framtida arbetsgivare på.
 • Visa självinsikt: Att känna till både sina styrkor och svagheter är alltid något positivt. Om du får frågan om dina mindre bra sidor, var beredd på att lämna några exempel. Försök att undvika klyschor som till exempel “jag är otålig och ambitiös”. Berätta om negativa erfarenheter på ett positivt sätt, till exempel vad du har lärt dig av eventuella bakslag. Glöm inte heller under intervjun att berätta om initiativ du har tagit på tidigare arbetsplatser som lett till positiva resultat.
 • Kläder och utstrålning: Tänk på att anpassa din klädsel efter tjänsten du söker. Dina kläder signalerar vem du är. Ett bra tips är att du tar dina finaste vardagskläder och att inte klä upp dig för mycket. De kläder som du trivs bäst i kommer garanterat att få dig att känna dig mer avslappnad under intervjutillfället. Så visa ditt bästa jag med bekväma kläder och en härlig utstrålning! Vill du få mer tips om hur du bör tänka när det kommer till kläder på arbetsintervjun? Läs vårt blogginlägg – Rätt kläder på arbetsintervjun
 • Formulera dig rätt: Trots att intervjusituationen kan göra att du blir nervös, slappna av och var dig själv. Tänk bara på att formulera dig på ett bra sätt så att du inte låter känslorna ta över vid mötet. Prata inte illa om tidigare arbetsgivare. Säg snarare att “min chef och jag hade olika uppfattning” än att “chefen var en idiot”.

Telefonintervju

En telefonintervju används ofta i ett första läge för att få reda på mer om dig innan man gör ett första urval. Intervjuerna kan se ganska olika ut och kan vara allt från en kvart till uppåt en timme. Betrakta telefonintervjun som en vanlig jobbintervju och förbered dig gärna lika noga som om du skulle ha träffat arbetsgivaren på plats.

Skulle du överraskas av samtalet och ni inte hade bokat in någon tid, ska du inte dra dig för att be att få ringa tillbaka senare. Det är bättre än att du sitter och oroar dig för att samtalet ska brytas eller att du störs av oljud i omgivningen.

Tips för bokad telefonintervju

 • Förbered dig. Det förväntas att du tagit till dig den information som finns på företagets hemsida. Tips: Läs på om företagets värderingar.
 • Var redo. Ha din ansökan och jobbannonsen framför dig. Tips: Tänk igenom vilka argument du har och varför just du passar för jobbet.
 • Tempo. Tänk på att ta det lugnt och prata långsamt och så att personen du talar med i telefonen hör och förstår dig.
 • Personlig eller proffsig. Ställ inga personliga frågor utan håll dig till sakliga frågor om tjänsten. Tips: Om du inte har några frågor så är det bättre att avsluta samtalet än att krysta fram frågor som inte leder någonstans.
 • Lokalen. Tänk på att det ska vara ett positivt och lugnt samtal och att ni båda får svar på det ni undrar om varandra. Tips: Tänk på att sitta på ett ställe där du inte blir störd och att inte stå på tunnelbanan eller på fiket då du lätt blir ofokuserad.
 • Nästa steg. Fråga gärna om vad nästa steg kommer att vara och om du kan komplettera med något som saknas.

Se här vad vi har för lediga jobb just nu!

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?