10 tips till dig som använder LinkedIn för att söka jobb

Varje sekund får det sociala yrkesnätverket LinkedIn 2 nya användare. Idag har LinkedIn över 500 miljoner användare och över två miljoner medlemmar i Sverige. Men hur skapar man en bra LinkedIn-profil och hur utnyttjar man den på bästa sätt?

Se Linkedin som ditt skyltfönster mot framtida kontakter, rekryterare och arbetsgivare. Om du aktivt jobbar fram en bra och innehållsrik Linkedinprofil kommer företag och rekryterare lättare kunna hitta dig.

Tio tips för hur du kan optimera din Linkedin profil:

1. Foto – visa ditt professionella jag:
Välj ett foto som visar ditt aktuella och professionella jag.

2. Använd yrkesrubrik/headline för att visa vad du gör eller vill göra:
Använd utrymmet under ditt namn för att tydliggöra din roll eller situation. Det allra vanligaste är att man använder utrymmet för att visa sin titel eller kort sammanfatta vad den innebär. Kanske söker du ett nytt jobb eller är du i behov av en specifik kontakt? Passa på att använda utrymmet för att tydliggöra vad du vill göra.

3. Sammanfatta din yrkesbakgrund:
Sammanfattningen är inte ett utrymme för att skriva ditt fulla CV. Utnyttja utrymmet för att sammanfatta din yrkesverksamma historia. Håll dig kort och var personlig.

10 tips till dig som använder LinkedIn för att söka jobb

4. Visa din erfarenhet:
Beskriv kortfattat om dina tidigare arbetslivserfarenheter. Du kan göra det i punktform eller skriva en kortare text. Finns företaget du arbetat för på LinkedIn kommer detta upp automatiskt i en lista under fältet när du fyller i företagsnamn. Väljer du företaget från listan får du även med företagets logga vilket gör din profil mer tydlig och lättöverskådlig.

5. Våga be om rekommendationer:
Trovärdigheten på din profil stärks när andra intygar din kunskap. Våga därför be om rekommendationer på LinkedIn från chefer, kollegor och andra du samarbetat med. Här gäller det gamla vanliga, om man ger så får man också tillbaka. Rekommendera därför andra och fråga om möjligheten för en rekommendation tillbaks.

6. Utbildning – glöm inte bort kurser och internutbildningar:
Berätta kort om alla dina utbildningar. Skolor är det man först kanske tänker på men glöm inte bort andra utbildningar som kvällskurser och/eller internutbildningar du genomfört.

7. Endorsment – intyga och intygas:
Genom att fylla i dina kompetenser tillför du ytterligare till en mer komplett yrkesprofil på LinkedIn. Kompetenserna kan senare intygas av dina kontakter och ge dig ytterligare nyckelord som gör din profil mer sökbar. Intygar man andras kunskap har man också större chans att någon gör desamma för en själv.

8. Bygg ditt nätverk:
Importera kontakter från dina e-postkonton eller använd sökfältet för att hitta kunder, kollegor och vänner. Inför ett möte eller intervju kan du förbereda dig genom att titta på personens LinkedIn-profil. Kanske har ni gått på samma skola eller har gemensamma kontakter.

Gå även med i grupper för att utveckla relationer med personer i samma bransch som du. Grupperna du är med i syns också på din profil och visar att du är intresserad och engagerad inom branschen.

9. Uppdateringar – visa din expertis:
Använd “Uppdateringar” för att nätverka. Kanske vill du visa dig som expert inom ditt område? Dela med dig av en intressant artikel, blogginlägg eller nyhet om företaget du jobbar på. Varför inte inleda diskussioner på andras inlägg? Detta gäller självklart även i de grupper som du är med i.

10. Gör din profil mer sökbar:
Använda nyckelord. Hitta sökord som är specifika för din bakgrund. Detta gäller genom hela din profil från sammanfattning till erfarenhet och kunskaper. För att hitta just dina nyckelord är ett tips att titta på platsannonser för att se vilka ord som används för att beskriva din yrkesprofil.

Se vad vi har för lediga tjänster just nu!

En komplett Linkedin-profil tar dig långt!

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?