Sommarjobb

Letar du jobb i sommar? Som studerande kan det vara värdefullt att finansiera sina studier med hjälp av ett sommarjobb. Men det finns ännu fler anledningar till varför du bör ha ett jobb under sommaren.

Vad är sommarjobb:

Ett sommarjobb är när du arbetar tillfälligt på en arbetsplats under sommaren, det är tidsbegränsat. Det finns olika anledningar till att ta ett sommarjobb och det är antingen att tjäna lite extra pengar på sommaren alternativt att få arbetserfarenhet.
Arbetserfarenheten kan vara mycket värdefull när du vid ett senare tillfälle ska söka andra arbeten. När du avslutat ditt sommarjobb, fråga alltid din kontaktperson om han/hon vill vara din referens för framtida arbetsansökningar. Se även till att få ett intyg där dina arbetsuppgifter står beskrivna samt ett rekommendationsbrev.
Sommarjobb bidrar med flera fördelar, förutom att du får lön för mödan så kan det vara en viktig start på ditt framtida karriärsliv. Att jobba extra på sommaren kan exempelvis bidra till:

  • Få in mer relevant arbetslivserfarenhet i ditt CV
  • Bygga ut ditt nätverk
  • Möjlighet till fler referenser
  • Ökad kompetens inom ditt område

– Tre tips när du söker sommarjobb:

För att säkerställa att du kan få ut allt detta av ditt sommarjobb har vi samlat några tips.

  1. Ha ett mål med din ansökan. Sök sommarjobb som kan tillföra något till ditt CV eller som kan utveckla dig. Ett sommarjobb kan vara kompletterande till din utbildning vilket är värdefullt när du tagit din examen.
  2. Gå igenom ditt CV och personliga brev – är det uppdaterat och stämmer det? Har du med det som är mest relevant för den tjänsten du söker? Här har vi har samlat fler tips för CV och tips för personligt brev.
  3. Var ute i god tid! Det är tjatigt att höra men du kommer att vinna på det och det är ju trots allt vad det handlar om. Gör en lista på företag som du tycker är intressanta och som skulle matcha din profil. På så sätt är det lättare att göra ett urval. Du kan också leta lediga jobb hos oss på Poolia för att hitta intressanta tjänster som matchar det du söker.

Åldersgränser för sommarjobb i Sverige:

Barn och ungdomar under 13 år får inte sommar arbeta. Dock kan vissa undantag ske såvida arbetet i sig är ofarligt som till exempel skådespelare eller artist, denna ansökan hanteras av arbetsmiljöverket.
Är du mellan 13 till 18 år gammal får man arbeta som mest mellan 35 till 40 timmar i veckan beroende på hur gammal du är. Det som även skiljer mellan de som är 13 till 18 år gamla är hur mycket rast, ledighet och vila dom ska ha mellan arbetspassen.

Anställningskontrakt för sommarjobb:

Sommarjobb som pågår kortare tid än en månad behöver inte ha ett anställningskontrakt. Kommer anställningen pågå längre än en månad har den som sommarjobbar rätt till ett anställningskontrakt och en lönespecifikation

Lön för Sommarjobb:

När du har fått ett sommarjobb kommer du även att få lön för det jobb som du utför. Lönen sätts utifrån många olika faktorer som tidigare erfarenhet, ålder, omfattning ansvarområden och mycket mer. Det gör att lönen för kan variera kraftigt.
Ta gärna hjälp av någon i din närhet när det är dags att diskutera lön och villkor med din nästa arbetsgivare. Lönen från sommarjobbet kommer sedan att sättas in på det bankkonto som du har angivit till arbetsgivaren. Har du sommarjobbat (2017) och tjänat mindre än 18 951 kronor under hela året behöver du inte betala skatt på dom pengarna.

Kan Poolia hjälpa mig att hitta sommarjobb?

Poolias affärsidé är att para ihop rätt kandidat med rätt företag. Vi på Poolia har hjälpt företag och organisationer att hitta nya medarbetare sedan 1989 och vår långa erfarenhet gör att vi kan hjälpa dig att hitta rätt sommarjobb. Vårt jobb är att använda vårt nätverk för att hitta rätt jobb för dig.

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?