Jobba hemifrån

Många anser det vara en lyx att få jobba hemifrån, att kunna ta med jobbet hem. Men är det verkligen det bästa alternativet? Och inom vilka jobb kan man jobba hemifrån?

Det är ett högdebatterat ämne för många – att jobba hemifrån. Vissa anser att det är en lyx och en förmån från arbetsgivaren, medan andra argumenterar för att man inte ska ta med jobbet hem.

För- och nackdelar med att jobba hemifrån

En del arbetsgivare väljer att erbjuda sina anställda att kunna jobba hemifrån. Det kan vara till en fördel om man exempelvis ska ha hantverkare på besök och måste stanna hemma under dagen eller om man helt enkelt känner att man behöver arbeta ostört – eller om man bara gillar att ha valmöjligheten att kunna jobba hemifrån.

Vissa menar dock att det också kan finnas nackdelar med att jobba hemifrån. Vad som ligger till grund för debatten är den stress som finns närvarande i våra liv idag, som kan byggas på av att man aldrig lämnar sin arbetsplats och därför inte kan komma i ner i varv och få vila. Hur mycket man påverkas negativt av det är helt beroende på vilken typ av person man är och vilken stressnivå man ligger på. Men det går att skönja ett mönster att allt fler blir påverkade av detta, då vi spenderar mer och mer tid online. Det resulterar i att vi enklare kan arbeta hemifrån och därmed inte får chansen till att koppla av och koppla ned. Många menar på att hemmet ska vara en fristad utan jobb så att hjärnan får vila.

3 fördelar med att jobba hemifrån:

 1. Spara tid och undvik stress: Du som anställd behöver inte pendla och slösa tid på att transportera dig till jobbet. För barnfamiljen ligger ofta ligger förskola och skola nära hemmet. Det gör att man slipper den stress som kan uppstå vid hämtning och lämning.
 2. Lojaliteten till arbetsgivaren ökar: Anställda uppskattar företag som ger dom tillit att disponera sin egen tid.
 3. Bra ekonomiskt: Du slipper åka bil, buss, tåg eller färja till jobbet. Du kan dessutom äta lunchen hemma istället för ute på restaurang vilket sparar en hel del pengar.

3 nackdelar med att jobba hemifrån:

 1. Hemma eller på jobbet? Det kan vara svårt att skilja mellan jobbet och hemmet när du sitter i samma lokaler hela dagarna. Det är även lätt att sätta på datorn även på kvällen vilket gör att linjerna mellan arbete och fritid suddas ut.
 2. Disciplin: Det är lätt att sätta på TV eller ta hand om tvätten samtidigt som man arbetar. Detta kan påverka produktiviteten negativt.
 3. Socialt: Om arbetar hemifrån tillfredsställs inte ditt sociala behov på samma sätt som om du skulle träffa kollegorna på kontoret.

Jobba hemifrån

Distansjobb och att arbeta hemifrån

I vissa tjänster kan det vara helt nödvändigt att jobba hemifrån. När man jobbar på distans och har sitt arbete på annan ort är det inte ovanligt att man erbjuds att jobba hemifrån. Vanligtvis arbetar man då över internet och har möjlighet att koppla upp sig mot företagets server. Det vanligaste är dock fortfarande att arbetsgivaren önskar ha sin medarbetare på plats främst om man jobbar inom ett team.

Exempel på jobb där man kan jobba hemifrån

 • Säljare
 • Journalist/skribent
 • Utvecklare/programmerare
 • Rekryterare
 • Distanslärare

Poolia rekryterar och förmedlar konsultuppdrag till en mängd olika typer av jobb inom flera olika branscher. Hitta ditt drömjobb idag!

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?