Ekonomijobb och att jobba inom ekonomi

Ekonomer finns inom alla branscher och företag. Dessutom är det ett yrke som många företag är i ständigt behov av. Det finns flera olika typer av yrken inom ekonomi med varierade arbetsuppgifter.

Att arbeta inom ekonomi

Ekonom är ett samlingsnamn på en rad olika tjänster och yrken inom ekonomi. Det krävs oftast en utbildning från högskola eller universitet för att kunna få ett ekonomijobb. Som ekonom finns det många olika möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan exempelvis jobba inom marknadsföring, som revisor eller som specialist på en ekonomiavdelning.

Värdefulla egenskaper för en ekonom

Oavsett vilken inriktning en ekonom har så är förmågan att analysera den viktigaste. De dagliga uppgifterna går ofta ut på att analysera och strukturera olika typer av siffror, från redovisning till rapportering.

Exempel på yrken inom ekonomi

  • Civilekonom
  • Controller
  • Ekonomiassistent
  • Redovisningsekonom
  • Revisor

Ekonomijobb och att jobba inom ekonomi

Som controller är din huvudsakliga uppgift att analysera en verksamhet utifrån olika ekonomiska perspektiv för att nå förbättring och ökat resultat. En revisor däremot har hand om ett eller flera företags redovisning och förvaltning och ger företagsledningen underlag till olika ekonomiska beslut. Man fungerar som rådgivare i redovisningsfrågor eller till exempel affärsutredningar.

För att bli ekonom behöver man ha ett intresse för siffror, vilket kan låta klyschigt – men det är den gemensamma nämnaren för alla jobb inom ekonomi. Om du har en utbildning inom ekonomi kan välja brett mellan en rad olika typer av jobb eller välja en inriktning inom ett ämne, som exempelvis revisor.

Som ekonom är du en nyckelperson på ett företag och kommer stötta samtliga avdelningar på ett eller annat sätt. Jobbar du redan som ekonom? Bli ekonomikonsult genom Poolia, konsultrollen är ett utmärkt sätt att skaffa sig mycket erfarenhet under kort tid.

Här hittar du våra lediga tjänster just nu.

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?