Arbeta med inköp och logistik

Inköp och logistik är ett övergripande namn för den bransch som har hand om ett företags alla olika typer av inköp och styrning av flöden. En upphandlare har samma roll som en inköpare men jobbar inom den offentliga sektorn.

Att arbeta som inköpare / upphandlare

En inköpare är en person som jobbar inom den privata sektorn medan motsvarande jobb i den offentliga sektorn kallas för upphandlare. Inköpare/upphandlare ser till att försörjningen av varor och tjänster i ett företag eller organisation tillfredsställs. De ansvarar även för valet av leverantör, där de bedöms och utvärderas utifrån en kravspecifikation.

Här hittar du våra lediga tjänster just nu.

Logistiker

Jobb inom logistik finns främst i tillverknings, tjänste- och transportföretag. En logistikers främsta uppgift är att optimera och effektivisera ett företagsflöde. Det kan gälla så väl produkter som information eller tjänster.

Arbeta med inköp och logistik

Exempel på yrken inom inköp och logistik

  • Supply chain managment
  • Informationslogistiker
  • Inköpare/upphandlare
  • Transportplanerare

Utbildning för att bli inköpare eller logistiker

Eftersom inköpsbranschen är bred kan det krävas att du väljer inom vilket område du vill arbeta innan du väljer utbildning. Det finns utbildningar inom logistik på både högskole- och universitetsnivå samt på yrkeshögskoloenivå. För högskola och universitet är det främst ingenjörsprogrammen som utbildar i ämnet logistik och det är cirka 3–5 års utbildning. En utbildning till inköpare på yrkeshögskola eller motsvarande är cirka två år lång.

Här hittar du våra lediga tjänster just nu.

Arbete inom logistisk och inköp har många likheter med arbetsuppgifterna som du har om du är ekonom. Du kan vanligtvis också söka jobb inom inköp och logistik om du har en ekonomiutbildning.

Relaterade sidor

Hej!

Kul att du är här! Finns det någonting vi kan hjälpa dig med?