Personligt brev - Tips och mall för ditt personliga brev

Du bör komplettera ditt CV med ett personligt brev. Syftet med ett personligt brev är precis som namnet skvallrar om, att uttrycka några av dina personliga egenskaper som kanske inte kommer fram när du staplar upp kompetenser och erfarenheter i ditt CV. Här ger vi dig några tips och konkreta exempel på hur du skriver ett personligt brev som sticker ut i mängden.

 Poolia - Tips och mall för personligt brev

Vad är ett personligt brev?

På engelska kallas det “cover letter” vilket bättre definierar syftet med det personliga brevet. Med andra ord så spelar det mindre roll vad du tycker om att göra på din fritid och större roll vilket mervärde du kan tillföra organisationen i form att engagemang, ambition och initiativförmåga. En VD vi pratat med, förklarar det enkelt och rakt:

- Förklara för mig varför du vill ha jobbet. 

Om du ser det från arbetsgivarens håll så blir det kanske lättare att förstå hur du ska skriva ett bra personligt brev. Förklara vad du kan tillföra och hur det är till fördel för arbetsgivaren. Du kan till exempel visa på dina insikter kring företaget ifråga, kring branschen och marknaden samt de styrkor du kan bidra med och vilka hinder som du kan hjälpa företaget att överkomma. Tänk på att arbetsgivare läser många personliga brev så försök vara så specifik som möjligt i din text.

Att skriva ett personligt brev ska reflektera dig och varför du bör få jobbet. Du kan i brevet exempelvis prata om tidigare arbetslivserfarenheter som gör dig lämpad för jobbet och vilka kunskaper du tar med dig som de skulle ha nytta av. Arbetsgivare ska få en känsla för vem du är och allt du kommer tillföra till företaget. Alla företag är unika och för att de ska kunna bedöma om du kan möta just deras utmaningar måste de veta mer än vad du kan beskriva i ditt CV. Berätta så konkret du kan och ge exempel i ditt brev som visar på liknande situationer eller utmaningar som gör att du kan hjälpa dem. Med vår mall på ett personligt brev får du ett bra exempel på hur ett personligt brev kan se ut. 

Ladda hem vår mall för personligt brev här!

Färdig mall för personligt brev till din ansökan

Med vår mall för personligt brev får du all hjälp du behöver för att skriva de där raderna som kompletterar ditt CV på önskat sätt. Tänk så här: Om ditt CV är en present är det personliga brevet inslagspappret och rosetten som pryder och förgyller verket.

Tänk därför på att även om ditt CV inte är något du skriver om inför varje enskild ansökan, så bör du justera det personliga brevet för varje enskilt jobb du söker. Allt för att försäkra dig själv om att paketeringen är rätt och relevant för mottagaren.

Femton minuters research på internet om företaget du ska söka jobb på kan visa sig vara skillnaden mellan att du får ditt drömjobb och att ditt CV hamnar i papperskorgen. 

Behöver du hjälp med ditt CV?

 

Ladda hem en mall för ditt personliga brev gratis här!

Behöver du hjälp? Ring Poolia! 0770-111 222 info@poolia.se