Sök jobb via sociala medier

Att söka jobb via sociala medier beskrivs ofta som den senaste trenden, men egentligen är det ett gammalt tillvägagångssätt fast i ny tappning. För vad vill du uppnå? Jo, att bygga och underhålla kontakter som kan leda till nya möjligheter.

Poolia - LinkedIn maps
 

Så använder du sociala medier när du söker jobb

Många företag använder idag de sociala medierna för att annonsera och tipsa om lediga tjänster. Gå med i grupper eller följ/gilla företag för att fånga upp jobben innan någon annan gör det.

Meddela dina kontakter att du söker jobb

Sociala medier ger helt nya förutsättningar för att sprida sitt budskap. Med några knapptryck meddelar du ditt nätverk att du är ute efter nya möjligheter.

Du representerar dig själv

Att ta hjälp av sociala medier för att kontrollera en potentiellt ny medarbetare är vanligt. Var noga med hur du representerar dig själv i sociala medier. Med sunt förnuft kommer man långt. Beroende på vilket socialt media man pratar om finns det möjlighet att välja vilken information man vill visa för alla eller bara för sina vänner. Många tycker att det är obehagligt att bli kontrollerad av potentiella arbetsgivare och undviker därför helt att synas i sociala medier. Tänk på att detta också kan uppfattas som något negativt. Det kan uppfattas som att du har något att dölja eller inte bjuder på dig själv.

Gör dig sökbar

Många rekryteringsfirmor är idag flitiga användare av sociala medier för att söka efter lämpliga kandidater till sina rekryterings- och sökuppdrag. Detta gäller framförallt kompetenser som normalt sett är svåra att hitta.

Du kan göra mycket för att öka dina möjligheter att komma med i rekryterarnas sökningar. Sätt dig in i deras situation. Vad kan de tänkas söka på för titlar, kompetenser och nyckelord? Gör en lista och använd den sedan när du kompletterar din profil. Använder din arbetsgivare egna titlar som inte finns någon annanstans på marknaden? Ersätt eller komplettera med de vedertagna titlarna istället. 

Visa upp dina kunskaper och talanger

Missa inte tillfället att visa arbetsprover eller marknadsföra dig själv, där möjligheten ges. Engagera dig i grupper och diskussioner som berör de områden du är intresserad av att utvecklas inom. Dela med dig av din kunskap och erfarenhet. På så sätt marknadsför du effektivt din kompetens.

Var kontaktbar

Glöm inte att det måste vara möjligt för rekryteraren att kontakta dig när han/hon väl har fått träff på dig. Håll koll på telefon och e-post och var noga med att ge snabba svar.

Kolla upp din potentiella arbetsgivare eller rekryterare

Missa inte möjligheten att vända på steken. Kolla upp din blivande arbetsgivare eller den som utför en eventuell anställningsintervju. Du kan få mycket värdefull information via nätet.

Behöver du hjälp? Ring Poolia! 0770-111 222 info@poolia.se