Jurist

Dataskyddsansvarig till IF Metall

Har du erfarenhet av arbete inom dataskydd, gillar att utveckla och trivs i en roll med många kontakter? Vill du arbeta i en värderingsstyrd organisation där du gör skillnad?

Nu söker IF Metall en dataskyddsansvarig till en utvecklingsorienterad roll. Här får du möjlighet att jobba med allt från strategier, kunskapsspridning och utbildning till uppföljning som berör hela organisationens integritets- och informationshantering. IF Metall har över 300 000 medlemmar på 13 000 arbetsplatser runt om i Sverige.

Tjänsten omfattar heltid och är en tillsvidareanställning. Här arbetar du med engagerade kollegor i nyrenoverade lokaler på förbundskontoret i centrala Stockholm nära Hötorget. Det finns möjlighet för att en viss del av arbetet kan ske på distans anpassat till verksamhetens behov. Välkommen med din ansökan!

Om tjänsten

I tjänsten som dataskyddsansvarig kommer du ha en central roll inom IF Metall att utveckla och samordna förbundets verksamhet att uppfylla kraven i EU:s dataskyddsförordning och kompletterande lagstiftning inom integritetsskyddet. Du kommer arbeta brett över hela verksamheten och bygga ett effektivt dataskyddsarbete i samarbete med verksamhetsansvariga och medarbetare. I samarbetet ingår också informationssäkerhetsansvarig och informationsförvaltare.

Dataskyddsansvariges arbetsuppgifter kommer bland annat vara att:

– Administrera åtgärder som är kopplade till dataskyddsombudets kontrollplan och rapporter
– Hantera personuppgiftsincidenter
– Teckna och uppdatera biträdesavtal och inbördes arrangemang sant utreda personuppgiftsansvarig i olika samarbeten
– Uppdatera integritetspolicyn med utgångspunkt i kartläggningen av förbundets arbetsprocesser
– Genomföra konsekvensbedömningar
– Uppdatera behandlingsregistret
– Hantera de registrerades rättigheter
– Genomföra utbildningar
– Följa upp dataskyddsarbetet och löpande stämma med dataskyddsombudet, ekonomichefen, verksamhetsansvariga och dataskyddskoordinatorer
– Upprätta och uppdatera relevanta styrdokument och arbetsrutiner
– Delta i IF Metalls IT-råd
– Delta i förbundsstyrelseberedningens och förbundsstyrelsens möten i beslutsärenden inom dataskydd

Du arbetar nära dataskyddsombudet och du rapporterar till förbundets ekonomichef. Som dataskyddsansvarig har du ett beredningsansvar och i vissa frågor ett beslutsansvar. Rollen ingår i IF Metalls IT-råd. IT-rådet arbetar bland annat som rådgivare till förbundsstyrelsen och ansvarar för att förbundets dataskyddsstrategi och IT-strategi genomförs.

Tillträde enligt överenskommelse, löne- och anställningsvillkor är enligt avtal för tjänstemän.
Facklig företrädare: Tommy Thunberg Bertolone, 08-786 81 46.

Vem är du?

Vi söker dig som har arbetat i en liknande roll med mycket god kunskap om och stor erfarenhet av att arbeta med dataskyddslagstiftningen. Du har juristutbildning eller annan dokumenterad juridisk kompetens inom GDPR. Du ska kunna ge rättsligt stöd och utföra rättsutredningar vid behov. Rollen kräver att du har deltagit i förändringsarbete kopplat till integritetsskyddsfrågor. Vidare har du god förmåga att administrera och samordna omfattande åtgärder, till exempel genom erfarenhet av projektledning. Har du erfarenhet av arbete i en facklig organisation är det meriterande och detsamma gäller erfarenhet av att arbeta i idéburen eller medlemsstyrd organisation. Du har goda kunskaper i svenska och engelska såväl i tal som i skrift då du bland annat kommer att arbeta med styrdokument, utbildningsmaterial och rapporter.

För att lyckas i rollen bör du vara resultatinriktad och lyhörd för de behov av stöd som finns i olika delar av verksamheten. Du har förmågan att hjälpa andra att växa samt kan agera professionellt och förtroendeingivande. Vidare är du kommunikativ och pedagogisk med förmåga att stärka och skapa goda relationer. Du arbetar strukturerat, är intresserad av strategiska frågor och gillar problemlösning. Vi söker dig som delar arbetarrörelsens värderingar och trivs med ett varierande arbete som du själv har stora möjligheter att forma och utveckla.

Om verksamheten

IF Metall organiserar anställda inom verkstads-, bil- och kemiindustrin, gruvor, läkemedelsföretag och tvätterier, och har över 300 000 medlemmar på 13 000 arbetsplatser runt om i Sverige. Omkring 21 procent av medlemmarna är kvinnor. IF Metall har en feministisk syn och verkar för rättvisa, jämlikhet och jämställdhet. Hos oss har alla samma värde – oavsett ålder, kön, ursprung eller sexuell läggning. IF Metalls ledord är jämlikhet, solidaritet och frihet!
Läs mer på: ifmetall.se

Ansök nu
Stad
Stockholm
Publicerad
18 september
Sista ansökningsdag
9 oktober
Omfattning
Tillsvidareanställning
Referensnummer
69543